Het onderwater leven met daarin de koraalriffen zijn zeer belangrijk voor ons.
Zoals de bomen die voor ons ondenkbaar zijn en bossen vormen.
Een bos bestaat niet alleen uit bomen en een koraalrif bestaat uit meer dan een koraal. Op het koraalrif is veel leven en een ideale plek om te wonen of te schuilen.
Voor veel onderwater dieren is het een plek om voedsel te zoeken.
Als wij dit willen bewaren moeten we meer aandacht schenken aan het behoud van de oceanen, zeeën, meren en rivieren. In de hedendaagse wereld zijn de termen zoals natuurbehoud, ecologie, recycling een feit.
De algemene levensvisie voor bescherming moet veranderd worden in een werkelijke overeenkomst betreffende het behoud en waardering van het wereldwijde ecosysteem van onze oceanen, zeeën, meren en rivieren.
De duikindustrie moet actiever worden in het beschermen van de kwetsbare ecosysteem waarin duikers meer en meer te maken krijgen met het begrip natuurbehoud onderwater.
Vooral de riffen met haar koraal is the place to be.
Helaas zijn op dit ogenblik 60% van de riffen wereldwijd op sterven na dood.
Veel schade wordt veroorzaakt door vervuiling zoals plastic, blikjes, het opspuiten van stranden met wit zand, maar ook voor een heel groot deel door de sportduikindustrie.
Sportduikers zeggen dat men weet dat als je koraal aanraakt het afsterft en dat het schandalig is dat er veel blikjes, flesjes en plasticbekertjes op en rond de riffen te vinden zijn.
De mens is gast in de onderwaterwereld en heeft veel aanpassingen nodig om daar überhaupt te kunnen en mogen zijn.
Het is dus aan ons en de duikorganisaties, duikscholen om ervoor te zorgen dat de duikers die wij het water in laten gaan dusdanig zijn opgeleid dat het:
- veilige duikers zijn,
- zorgen voor een goed drijfvermogen onder water,
- respect hebben voor hun omgeving,
- helpen het onder water leven schoon te houden.